Toimiiko teillä siivouskommunikaatio? Nappaa tästä vinkit ja vältä kotitöistä kinastelu!

Blogi
siivouskommunikaatio

Yksi suomalaisten pariskuntien yleisimmistä riidanaiheista ovat lastenkasvatuksen ja rahan lisäksi kotityöt. Monessa kodissa ilmapiiri tulehtuukin hiljalleen erilaisten puhumattomien siisteyskäsitysten, tapojen ja odotusten keskellä. Vaikka voisi kuvitella, että siivoaminen on lopulta vain imurin ottamista käteen tai leivänmurujen pyyhkimistä ruokapöydästä, tarvitaan siihen arjessa jotain enemmän – nimittäin kommunikaatiota. Kokosimme tähän kolme kultaista sääntöä, joilla parannat siivouskommunikaatiota kumppanisi kanssa.

1. TEE SELKEÄT PELISÄÄNNÖT

Mitä aiemmin siivousasiat otetaan yhdessä puheeksi, sitä todennäköisemmin vältytään isommilta yhteenotoilta. Jokainen meistä tuo mukanaan omasta historiasta tutuksi tulleet rutiinit, tavat ja tottumukset, jotka ulottuvat vahvasti myös kodin puhtaanapitoon. Siksi on tärkeää keskustella, kuinka hyvin kummankin tavat sopivat yhteen ja kuinka voidaan löytää kompromissi, jossa molempien on hyvä olla.

Pelisääntöjä voi alkaa rakentaa esimerkiksi sopimalla, siivotaanko koti huone kerrallaan vai päätetäänkö vastuut siivoustoimenpiteiden mukaan. Toinen voi olla vastuussa imuroinnista, kun taas toinen hoitaa pölyjen pyyhkimiset. Vastaavasti toinen voi kuurata kodin kylppärit, toisen vastatessa keittiön siisteydestä arjessa.

Pelisäännöt kannattaa kirjoittaa ylös ja niille on hyvä sopia myös aikataulut: kuinka usein ja milloin sovitut siivoustyöt toteutetaan? Näin pelisääntöihin voidaan tarvittaessa palata tarkistamaan, kuinka hommat sujuvat.

2. PANOSTA VAHVUUKSIIN

Siivoustöistä sovittaessa katse kannattaa kääntää kaikkien siivouksesta vastaavien vahvuuksiin. Mikä on kenenkin suosikki- ja inhokkihomma? Millaisista asioista kumpikin siivouksessa syttyy? Sujuvatko toiselta paremmin tarkkuutta vaativat työt, kun taas toinen osaa tehokkaammin tehdä suurempia siivouksia? Mitä paremmin siivoustyöt jaetaan vahvuuksien ja mielenkiinnon kohteiden perusteella, sitä todennäköisemmin ne tulee myös tehtyä, koska tekeminen on mielekkäämpää.

Mikäli motivaatio siivouksen suhteen on molemmilla matalalla, mutta puhdasta pitäisi saada, voi keskittyä yhdessä pohtimaan, miksi kodissa ylipäätään siivotaan. Mitä siisti koti kertoo teistä? Millaisia asioita yhdessä tekeminen ja kodin siistinä pitäminen teille mahdollistaa? Kuinka siisti koti helpottaa arkeanne? Motivaatiopulassa kannattaa myös pohtia, voisiko siivouksen ulkoistaminen olla vaihtoehto. Tällöin voi ulkoistaa esimerkiksi viikko- tai sesonkisiivouksen, mutta myös tilata kotiin tietyn tilan tehopesun.

3. LOPPUTULOS RATKAISEE

Joskus tunnelma kiristyy kotityöasioissa silloin, kun toinen tekee siivoustyöt tavalla, johon itse ei ole tottunut. Tässä on hyvä muistaa asenne, jossa pidetään ennen kaikkea lopputulos mielessä. Onko väliä, kuinka homma tulee hoidettua, kunhan se ylipäätään tulee hoidettua?

Mikäli lopputulos kuitenkin poikkeaa kovasti sovitusti, on aiheellista antaa toiselle palautetta asiasta. Palautetta antaessa on syytä pitää positiivisuus mielessä ja välttää turhaa syyllistämistä. Toinen harvoin ilkeyttään poikkeaa sovituista säännöistä. Ensin voi sanoa vaikka jotain positiivista, sitten kertoa kehitysehdotukset ja päättää puheenvuoro jälleen johonkin positiiviseen. Tällöin palautteen saajalle tulee olo, että myös hyvin hoidettu työ tulee nähdyksi.

Joskus kotitöistä riitely voi kertoa syvemmistä ongelmista ihmissuhteessa – riidelläänkö tässä nyt likaisista sukista lattialla, toisen moppaustekniikasta vai jostain ihan muusta? Mikäli kotityöriidat eivät näistä vinkeistä huolimatta helpota, onkin hyvä pysähtyä pohtimaan, mikä on kotityökiukun todellinen syy.

KAIPAAKO KOTISI KIFFELIN KOSKETUSTA? VARAA SIIVOUSAIKA KÄTEVÄSTI VERKOSSA!