Siivooja takaa tutkitusti onnen

Blogi
Siivous vaikuttaa onnellisuuteen. Kuva: Dana Deaner, Unsplash

Kun Amerikassa, Kanadassa, Tanskassa ja Alankomaissa 4 500 ihmisen onnea tutkittiin, tuli selväksi ainakin kaksi asiaa; onnelliseksi heidät tekee noutoruoka ja oma siivooja. Toisin sanoen siis sellaiset toimet, jotka säästävät heidän aikaansa ja antavat tilalle vapautta.

Anna muiden tehdä työt puolestasi – ilman syyllisyyden tuntoa

Kansainvälisen tutkijaryhmän tekemän tutkimuksen mukaan aikaa säästävät ostokset tekevät ihmisen paljon onnellisemmaksi kuin materiaalihankinnat. Eli kaikki tutkimukseen osallistuneet, jotka ostivat jotakin aikaa säästävää kuten noutoruokaa tai siivouspalveluita, olivat keskimäärin paljon onnellisempia ja elämäänsä huomattavasti tyytyväisempiä. 

Aikaa vievien tehtävien ulkoistaminen tutkimuksen mukaan vapautti ja vähensi huomattavasti ihmisten ajankäyttöön liittyvää stressiä;

Tutkijoiden mukaan henkilöt, jotka käyttivät rahaa säästääkseen aikaa olivat onnellisempia ja tyytyväisempiä elämäänsä kuin henkilöt, jotka käyttivät aikaa säästääkseen rahaa. Ikävien tehtävien, kuten siivoamisen, ulkoistaminen vapauttaa aikaa ja vähentää ajankäyttöön liittyvää stressiä.

Valitettavasti ihmiset vain sijoittavat rahaa paljon harvemmin omaa aikaa suoviin palveluihin. Näin on myös Suomessa, vaikka esimerkiksi oman siivoojan hankkiminen onkin meillä yleistynyt viime vuosina varsinkin 30-40-vuotiaiden osalta. 

Ilmiö on useasti yhdistetty protestanttiseen työmoraaliin ja mentaliteettiin, jossa syyllisyys alkaa kalvaa jos  ihminen ei pysy kiireisenä. Syyllisyyttä myös aiheuttaa maksaminen toiselle työstä, jonka voisi halutessaan toteuttaa itse.

Liian usein onni tuntuukin piilevän juuri siellä, mistä myös syyllisyyttä koetaan. Aivan kuin onnellisuudesta pitäisi aina maksaa hintaa.

Me suomalaiset toki olemme kovaa työtä tekevää kansaa ja hyvä niin, mutta vastapainoksi meidän tulee myös huolehtia itsestämme sekä hyvinvoinnistamme. Oli se sitten siivoojan tai muuten järjestetyn oman ajan avulla. Tai edes nauttimalla päivällä hetken ajan kotiinkuljetetusta noutoruoasta! 

Jos haluat tutkimuksesta lisätietoa, sitä löydät täältä>>>