Vanha puutalo vaatii siivoojan huolenpitoa

Käsityön talo Loftet sijaitsee aivan Vaasan ytimessä ihastuttavassa puutalossa, joka on yksi keskustan vanhimpia rakennuksia.

Asiakastarinat
loftet-kahvila

Tällä hetkellä rakennuksessa toimii Taito Shop -käsityökauppa ja kahvila-ravintola Konsulinnan Kahvihuone. Kaupunkitarinan mukaan taloa 1900-luvun alussa emännöinyt seurapiirirouva Tulla Moe kummittelee Loftetissa edelleen, mutta portaikon pölyt ovat todennäköisemmin lounasruokailijoiden ja turistien kuin aaveiden jälkiä. Ensin mainittuja käy nimittäin talossa lähes 80 000 vuodessa. Pölyt putsaa Kiffel kahdesti viikossa.

Kiffel osoittautui sanansa mittaiseksi

Kun Loftetin edellinen luottosiivooja jäi eläkkeelle, toiminnanjohtaja Malin Wälitalo-Palo pyysi Facebook-kavereiltaan vinkkejä uudesta. Kiffelin iloista meininkiä suositeltiin hänelle useammasta lähteestä, joten nuoresta siivousyrityksestä piti ottaa tarkemmin selvää.

Saimme Kiffelistä heti vaikutelman, että he pitävät lupauksensa ja tulevat kun on sovittu, Malin muistelee.

Kun hintakin oli kohdallaan, ei muihin pöydällä oleviin tarjouksiin tarvinnut perehtyä sen tarkemmin. Nyt puolitoista vuotta myöhemmin Malin toteaa, että Kiffel on ollut täsmällisyydessä sanansa mittainen. Myöskään työn laadusta hänellä ei ole ollut negatiivista sanottavaa.

Vanha talo vaatii aikaa

Loftetissa riittää siivoushaasteita. Vanha puulattia sekä lukuisat taulut ja tekstiilit pitää puhdistaa hellävaraisesti juuri oikeilla aineilla ja menetelmillä. Tiloissa on jatkuvasti esillä myös taidetta, jota ei sovi sohia seiniltä alas. Pölyhuiskan käyttäjän näkökulmasta tekemistä on painajaismaisen paljon, mutta hosuen tehty homma ei kelpaa.

– Meille on kunnia-asia pitää vanha talo kunnossa ja viihtyisänä, ja puhtaus on iso osa kokonaisuutta, Malin kertoo.

Kiffel siivoaa Loftetia kahdesti viikossa varhain aamulla ennen kuin lounasravintolan ovet avataan. Tarvittaessa puhtaanapitopartio pistäytyy myös viikkokäyntien ulkopuolella laittamassa paikat kuntoon isoja yksityistilaisuuksia varten.

– He tekevät työnsä huomaamattoman tehokkaasti. Kun me saavumme töihin, täällä on jo putipuhdasta mutta ketään ei näy, Malin naurahtaa.